2013. december 10., kedd

Projektnap



A fogyatékkal élők világnapján

 

Iskolánk idén egy különleges projektnapot szervezett, amelynek keretein belül – és a Fogyatékkal Élő Emberek Világnapja alkalmából -, utunk a Felvinci úti kollégiumba vezetett, ahol három kerekesszékes ember kalauzolt bennünket tovább. Reggel egy kis ismerkedéssel kezdtünk.
Niki és Feri meséltek nekünk a kerekesszékesek életéről, saját történetüket és tapasztalataikat, mindennapi rutinjukat is beleszőtték a történetükbe, és minden kérdésünkre szívesen válaszoltak. 
A körülbelül egy órás beszélgetést követően a kis társaságunk három csoportra oszlott. A csoportok három különböző helyszínen tudhattak meg még többet a kerekesszékesek életéről.


   

Feri például az átalakított autóját mutatta meg nekünk, ami a fiúknak talán jóval érdekesebb volt, mint a lányoknak. Emellett a különböző kerekesszékes sportokról is szó esett, és plusz érdekességként még egy használaton kívüli kerekesszéket is kipróbálhattak a kíváncsi vállalkozók.
Niki a kerekesszékes emberek közlekedését mutatta be nekünk, illetve tanácsokat adott, hogy hogyan segítsünk egy mozgássérült embernek, ha az igényli a segítségünket. A harmadik helyszínen megfosztottak bennünket a látásunktól, és beküldtek minket egy "sötét szobába", ahol bekötött szemmel kellett különböző interakciókat végeznünk, mint pl. helyesen megteríteni egy asztalon.
Egy fél órás szusszanás után kis társaságunk újra egyesült, hogy a szintén jelen lévő Vincze Zoltán által rendezett, mozgássérültekről szóló filmet (Kerékbe törve) megtekintsük. Ahogy megfigyeltem, a film mindenkire hatást gyakorolt. 
Gondolatainkat szedegetve és megköszönve a napot kedves gardírozóinknak lassan szétszéledtünk, de biztos vagyok benne, hogy a hallottak és látottak mindenkiben nyomot hagytak.




Farkas Fanny

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése