2015. április 20., hétfő

Múzeumi nap



Látogatás a Jókai-kertben


Április 10-én, pénteken az osztállyal a Jókai-kertet néztük meg, amelynek a területén található a múzeum. Két kedves hölgy vezetett minket végig. A séta során megtekintettük a Jókai-szobrot is, ami szintén a kertben volt. Odaülhettünk ahhoz az asztalhoz is, aminél Jókai csodálta a tájat. Nagyon sok különleges történetet hallhattunk Jókairól. Egyikünk sem felejti el, hogy például Jókai háziállata a malaca volt, aki bemehetett a hálószobába is, sőt a gyöngytyúkot is sokszor megölelgette az író, annyira szerette az állatokat. Mivel a ház körül mindig nagyon fújt a szél, ezért Jókai fákat ültetett. Amikor sétált, mindig magával vitt egy hegyes végű botot, mivel ha látott egy ritka virágot, akkor így ki tudta ásni. 

A magánéletéről is megtudtunk sok-sok érdekességet. Első felesége egy színésznő volt, aki pár évvel később meghalt. Második felesége 50 évvel volt fiatalabb Jókainál, aki színésznő akart lenni. A számító fiatal lány, aki valójában csak a pénze miatt ment hozzá Jókaihoz, azt remélte, hogy az író segít ebben, de ez nem így történt.  
Jókai azt szerette volna, ha meghal, a négy fa közé temessék, hogy hallhassa a virágok és a fák énekét. De a fiatal feleség nem teljesítette ezt a kérést.
Nagyon érdekes volt ez a kétórás séta, hiszen megismerhettük milyen volt Jókai a magánéletben.


Németh Réka

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése